ПрАТ «ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ ЗАВОД ПРОДТОВАРІВ»

Код за ЄДРПОУ: 00380764
Телефон: +380680051131
e-mail: buhgalter1954@ukr.net ; info@chernobayprodtovary.pat.ua
Юридична адреса: 19901, Черкаська область, Золотоніський район, селище міського типу Чорнобай, вулиця Заводська, будинок 42
 
Дата розміщення: 18.04.2017

Річний звіт за 2016 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності


Примiтки до фiнансової звiтностi, складеної вiдповiдно до мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi ПрАТ « Чорнобаївський завод продтоварiв»
за рiк , що закiнчився 31.12.2016 р.


Основою надання фiнансової звiтностi є чиннi мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ), мiжнароднi стандарти бухгалтерського облiку (МСБО) та тлумачення, розробленi Комiтетом з тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi.
Фiнансова звiтнiсть надана у тисячах українських гривень.
Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi iсторичної собiвартостi. Фiнансова звiтнiсть за МСФЗ складається на основi бухгалтерських записiв згiдно українського законодавства шляхом трансформацiї з внесенням коригувань, проведенням перекласифiкацiї статей з метою достовiрного представлення iнформацiї згiдно з вимог МСФЗ.
Основнi змiни порiвняно з фiнансовою звiтнiстю Товариства згiдно з П(С) БО полягають у видiленнi iнвестицiйної нерухомостi, коригувань оцiнки дебiторської заборгованостi (нарахування резерву сумнiвних боргiв на iншу дебiторського заборгованiсть), створення забезпечень, використання суттєвостi до малоцiнних необоротних активiв, визнання доходiв та витрат вiдповiдно до принципу превалювання сутностi над формою, повнiшого облiку вiдстрочених податкiв.
Змiни пов'язанi з переходом на МСФЗ, були вiдображенi шляхом коригувань вiдповiдних статей балансу у кореспонденцiї з нерозподiленим прибутком ( статтями капiталу на початок року).
Основнi принципи бухгалтерського облiку.
Визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв.
Пiдприємство визнає фiнансовий актив або фiнансове зобов'язання у балансi, коли i тiльки коли воно стає стороною контрактних положень щодо фiнансового iнструмента. Операцiя з придбання або продажу фiнансових iнструментiв визнаються iз застосуванням облiку за датою розрахунку.
Пiдприємство визнає такi категорiї фiнансових iнструментiв:
- фiнансовий актив, доступний для продажу
- iнвестицiї, утримуванi до погашення - облiгацiї та векселя
- дебiторська заборгованостi
- фiнансовi забезпечення, оцiненi за амортизованою вартiстю - кредити банкiв
Пiд час первiсного визнання фiнансового активу або фiнансового зобов'язання Пiдприємство оцiнює їх за їхньою справедливою вартiстю плюс операцiйнi витрати, якi прямо вiдносяться до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов'язання.
Облiкова полiтика подальшої оцiнки фiнансових iнструментiв розкривається нижче у вiдповiдних роздiлах облiкової полiтики.

2.1 Розкриття iнформацiї про власний капiтал та сплати статутного фонду.

Власний капiтал товариства станом на 31.12.2016р.представлено статутним капiталом, резервним капiталом, та фiнансовим капiталом, що iснує у виглядi нерозподiленого прибутку.

Статутний капiтал.

Достовiрнiсть, законнiсть, повнота та обєктивнiсть вiдображення у бухгалтерському облiку та фiнансовiй звiтностi власного капiталу вiдповiдає (стандарту) бухгалтерського облiку №5 "Звiт про власний капiтал" затвердженого наказом Мiнфiну України вiд 26.04.00р.№91.
Власний капiтал товариства станом на 31.12.2016 р.представлено статутним капiталом, резервним капiталом, та фiнансовим капiталом, що iснує у виглядi нерозподiленого прибутку.

2.1.1 Статутний капiтал.
Статутний капiтал заявлений, зареєстрований i вiдображений в облiкових реєстрах в сумi - 1239,0 тис. грн. в попереднiх звiтних перiодах. Розмiр статутного капiталу не змiнився i на момент перевiрки вiдповiдає даним Головної книги, балансу, i даним Статуту Статутний капiтал станом на 31.12.2016р. сформовано та сплачено в повному обсязi в сумi - 1238,8тис.грн. Вiн подiлений на 4955200 шт. простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. Свiдоцтво про реєстрацїю випуску цiнних паперiв №156\23\1\2010 вiд 31.12.2010р.
Згiдно Свiдоцтва про державну реєстрацiю№156\23\1\2010 вiд 31.12.2010р.
Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку засвiдчила випуск 4955200 штук простих iменних акцiй на загальну суму – 1238800 грн номiнальною вартiстю 0,25гривень.
Засновникам товариства належать 4955200 штук простих iменних акцiй, що становить 100% статутного капiталу. Акцiї Товариства сплаченi повнiстю за номiнальною вартiстю.
2.1.2 Резервний капiтал.
До складу iншого додаткового капiталу включено суму дооцiнки основних засобiв. Залишок резервного капiталу на кiнець року становить – 2,0 тис. грн.
2.1.3 Нерозподiлений прибуток на кiнець 2016 року становить – 2767,0 тис. грн.
У 2016 р.товариство в результатi господарської дiяльностi отримало чистий збиток в сумi – 1,0тис. грн.



2.2 Розкриття iнформацiю за видами активiв.

2.2.1 Необоротнi активи
На пiдприємствi облiк основних засобiв i нематерiальних активiв їх надходження, реалiзацiя, лiквiдацiя i т.д. органiзовано вiдповiдно до Положення (Стандарту) бухгалтерського облiку №7 "Основнi засоби" та №8 "Нематерiальнi активи". Пiдприємство оцiнює нематерiальнi активи та основнi засоби за iсторичною собiвартiстю. Розглянувши доречнiсть застосування будь якого з виключень, передбачених МСФЗ1, щодо ретроспективного застосування, керiвництво вирiшило застосувати справедливу вартiсть(iсторичну) як доцiльну собiвартiсть основних засобiв. Тобто пiдприємство здiйснило оцiнку основних засобiв за справедливою вартiстю на дату переходу та використовує цю справедливу вартiсть як доцiльну собiвартiсть основних засобiв на цю дату.
Пiдприємство оцiнює нематерiальнi активи та основнi засоби за iсторичною собiвартiстю.
Первiсна вартiсть основних засобiв на початок року становить – 10849,0 тис. грн., знос – 7186,0 тис. грн., залишкова вартiсть – 3663,0тис. грн., станом на 31.12.2016р. вiдповiдно становить – 10849,0 тис. грн., знос – 7239,0 тис. грн., залишкова вартiсть – 3610,0тис.грн.
Згiдно наказу про облiкову полiтику по ПрАТ "Чорнобаївський заводпродтоварiв" нарахування амортизацiї основних засобiв здiйснюється iз за застосуванням прямолiнiйного методу, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта. За 2016р.нараховано амортизацiї основних засобiв та нематерiальних активiв на суму - 53,0 тис.грн.
У 2016 р.переоцiнки основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв не проводилась. Iнвестицiйна нерухомiсть.
До iнвестицiйної нерухомостi Пiдприємство вiдносить будiвлi, примiщення, або частини будiвель, утримуванi з метою отримання орендних платежiв, а не для використання у наданнi послуг чи для адмiнiстративних цiлей або продажу в звичайному ходi дiяльностi. В процесi iнвентаризацiї необоротних активiв Iнвестицiйної нерухомостi не виявлено.

2.2.2 Облiк запасiв та товаро-матерiальних цiнностей.

Облiк запасiв на пiдприємствi здiйснюється вiдповiдно до П (С)БО № 9 "Запаси".
Iнформацiя про виробничi запаси, вiдображена у звiтностi та бухгалтерському облiку, в усiх суттєвих аспектах вiдповiдає нормативним документам, якi регламентують порядок ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi.
Пiдприємство вважає запасами активи, якi :
- утримуються для використання за умов звичайної господарської дiяльностi, перебувають у процесi виробництва, виконання робiт, надання послуг, управлiння виробництвом, а також у разi, якщо iснує ймовiрнiсть отримання в майбутньому економiчних вигод, пов'язаних iз їх використанням та їх вартiсть може бути достовiрно визначена. Одиницею облiку запасiв вважається найменування запасiв.
Оцiнка запасiв при надходженнi здiйснюється за первiсною вартiстю, при вiдпуску у виробництво та iншому вибуттi за методом середньозваженої собiвартостi. На дату балансу - за найменшою з двох оцiнок: первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї.
Станом на 31.12.2015р. виробничих запасiв рахувалося на суму – 310,0 тис.грн.,. станом на 31.12.2016р. виробничих запасiв на суму – 381,0 тис.грн.
2.2.3 Дебiторська заборгованiсть

Облiк, оцiнка та визнання дебiторської заборгованостi в цiлому вiдповiдає Положенню (стандарту) бухгалтерського облiку № 10 "Дебiторська заборгованiсть" Затверджено наказом Мiнфiну України вiд 08.10.1999р.№237 i вiдповiдає iнформацiї, вiдображеної у звiтностi та бухгалтерському облiку.
Дебiторська заборгованiсть визнається як фiнансовi активи (за винятком дебiторської заборгованостi, за якою не очiкується отримання грошових коштiв або фiнансових iнструментiв, за розрахунками з операцiйної оренди та за розрахунками з бюджетом) та первiсно оцiнюється за первiсною вартiстю плюс вiдповiднi витрати на проведення операцiй. Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв. Визначення суми резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi вiдбувається на основi аналiзу дебiторiв та вiдображає суму, яка, на думку керiвництва, достатня для покриття понесених збиткiв. Резерви створюються на основi iндивiдуальної оцiнки окремих дебiторiв, для фiнансових активiв, суми яких iндивiдуально не є iстотними - на основi групової оцiнки.
Справедливу вартiсть дебiторської заборгованостi неможливо визначити достовiрно, оскiльки не має ринкових котирувань цих активiв

Поточна дебiторська заборгованiсть за товари, роботи послуги включалася за пiдсумками балансу за первiсною вартiстю.
Iнформацiя про дебiторську заборгованiсть станом на 31.12. 2015р. та станом на 31.12.2016р.


Вид дебiторської заборгованостi Рядок балансу На початок звiтного року,
тис. грн На кiнець звiтного року, тис.грн
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги: 1125
21 22
Чиста реалiзацiйна вартiсть 1125 21 22
Разом 21 22





З бiльшiстю контрагентiв перед складанням звiту проведенi звiрки взаєморозрахункiв, якi пiдтвердили її реальнiсть.
Положенням про облiкову полiтику Товариства передбачено формування резерву сумнiвних боргiв один раз на рiк на дату балансу, виходячи iз платоспроможностi окремих дебiторiв. Товариство, резерв сумнiвних боргiв не нараховувало в зв'язку з вiдсутностi таких дебiторiв.

2.2.4 Облiк коштiв i розрахункiв
Облiк касових операцiй ведеться у вiдповiдностi з вимогами Положення "Про ведення касових операцiй в нацiональнiй валютi України" затвердженого Постановою Правлiння НБУ №637 вiд 15.12.2004р. зi змiнами та положеннями.
Облiк здiйснення безготiвкових розрахункiв здiйснюється пiдприємством вiдповiдно до вимог iнструкцiї "Про безготiвковi розрахунки в нацiональнi валютi України" затвердженого Постановою Правлiння НБУ №22 вiд 21.01.2004р.
Залишок грошових коштiв та їх еквiвалентiв в нацiональнi валютi станом на 31.12.2016р. становить - 57 тис. грн.

2.3 Розкриття iнформацiю щодо зобов”язань

2.3.1 Забезпечення наступних витрат i платежiв

2.3.2 Довгостроковi зобов'язання

Облiк, оцiнка, структура зобов'язань в облiку та балансi визначенi вiдповiдно до П(С) БО 11 "Зобов'язання".
Вiдстроченi податковi зобов'язання на початок року становлять - 0 тис. грн., станом на 31.12.2016р. - 0 тис. грн. Вiдстроченi податковi зобов'язання визнаються, як правило, щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають оподаткуванню. Пiдприємство визнає вiдстроченi податки як витрати, i включає у збиток за звiтний перiод.

2.3.3 Поточнi зобов'язання

Зобовязання визнаються, коли Пiдприємство має теперiшню заборгованiсть внаслiдок минулої подiї, iснує ймовiрнiсть, що погашення зобов'язання вимагатиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i можна достовiрно оцiнити суму зобов'язання.
Зобов'язання визнаються, коли Пiдприємство має теперiшню заборгованiсть(юридичну або конструктивну) внаслiдок минулої подiї, iснує ймовiрнiсть(тобто бiльше можливо, нiж неможливо),що погашення зобов'язання вимагатиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вимоги, i можна достовiрно оцiнити суму зобов'язання.
Пiдприємство визнає короткостроковi виплати працiвникам як витрати та як зобов'язання пiсля вирахування будь-якої вже сплаченої суми. Пiдприємство визнає очiкувану вартiсть короткострокових виплат працiвникам за вiдсутнiсть як забезпечення вiдпусток пiд час надання працiвникам послуг, якi збiльшують їхнi права на майбутнi виплати вiдпускних. Пенсiйнi зобов'язання вiдповiдно до Українського законодавства. Пiдприємство утримує внески iз заробiтної плати до Державного пенсiйного фонду. Поточнi внески розраховуються як процентнi вiдрахування iз поточних нарахувань заробiтної платнi, такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому були наданi працiвникам послуги, що надають їм право на одержання внескiв, та зароблена вiдповiдно заробiтна платня.
Основну суму зобов'язань на початок i кiнець року складають :
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги на початок року становить -15 тис. грн., на кiнець звiтного року - 22 тис. грн.
Поточнi зобов'язання за розрахунками: з з бюджетом на початок року -1,0 тис. грн., на кiнець звiтного року - 2,0 тис. грн.; зi страхування на початок року - 5,0 тис. грн., на кiнець звiтного року – 4,0 тис .грн.; з оплати працi на початок року - 23тис. грн., на кiнець звiтного року - 26 тис. грн.
Iншi поточнi зобов'язання станом на 31.12.2015р. становлять - 0 тис. грн. станом на 31.12.2016 р. становлять - 0 тис. грн.
Поточнi зобов'язання вiдображаються в балансi за сумою погашення.

Керiвник пiдприємства О. М. Євсевський
Головний бухгалтер В. I. Ткаленко